Kaj bi morali moški početi v svojih 20-ih

Časa ne morem zavrteti nazaj, vendar če bi kakorkoli lahko, bi v svojih 20-ih kar nekaj stvari počel drugače. Ker takrat nisem imel nikogar za modre nasvete, imam zdaj v 30ih precej velike težave v poslovnem in zasebnem življenju. Največja glupost, ki jo prodajajo ne ravno modri bizgeci je, da “uživate” v svojih 20-ih. Kar je daleč od tega, kar si želite v prihodnosti. Ravno v svojih 20-ih moški nimamo nič. Zato ni (očitno) nič neobičajnega, da mnogi naredijo samomor. Nismo ne privlačni, še zdaleč ne uspešni in še brez življenskih temeljev. In če svoja dvajseta zapravimo za zabavo, fakse in ženske, bomo zagrenjeni v 30ih. Kjer bomo še vedno brez vsakršnih uspehov na poslovnem področju in ne ravno modri v odločitvah. Ravno v teh letih se običajno začnemo moški še rediti (še posebej redni alkoholiki), privesimo se na povprečno službo, pade nam splošna samopodoba in zapademo v zvezo/zakon s povprečno žensko. V mnogih primerih se taki pari ne odločajo niti za otroke, ker z majhnimi prihodki to ni mogoče. Stanovanjski krediti so tudi nedosegljivi, ker nihče nima nič privarčevano. Prej ko slej se taki pari tudi razidejo, agonija slabe samopodobe za moškega je vse večja. Vse samo zato, ker bluzimo v svojih 20-ih.

Zato sem sestavil v nekaj odstavkih pomembne točke, ki bi se jih morali mladi moški v 20-ih lotiti, saj bodo odlična podlaga za mnogo lepše in lažje življenje v 30-ih, 40-ih, 50-ih in do konca življenja. Ne pozabite, da moški imamo reproduktivno čas tudi 50-ih in še dlje. Povprečno življenje je vedno daljše. Zakaj bi si zjebali življenje že v 20-ih in potem popravljali svoje napake v najboljših moških letih.

Redno varčevanje in vlaganje

Če kaj zamerim šolstvu je to, da nas niso učili finančne pismenosti. Res veliko pomeni, če znaš delati z denarjem. Da imaš pravi odnos do denarja. Da se ne zakreditiraš za brezveze. Kaj pomeni vlaganje in varčevanje. En lep primer: Če bi vsak mesec dali na varčevalni račun le 100€, bi v 10ih letih privarčevali 12000€. Dovolj za pridobitev kredita manjšega stanovanja izven Ljubljane. Kaj šele, če bi vsak mesec še kakšnih dodatnih 100€ redno vlagali v delnice? Študent v svojih 20-ih ne bi pogrešal 200€ na mesec, saj lahko živi pri starših, jé na račun staršev in plačuje le naročnino za telefon. Preostanek pa bi vlagal v kakšen nišni posel, ki se mogoče v prihodnosti obrestuje kot kariera. Meni se je vlaganje v posel zelo splačalo. Ni ga boljšega občutka, kot biti neodvisen, živeti na svojem, delati od doma in biti sam svoj gospodar. Edino kar sem ga posral je pri varčevanju. ČE bi takrat vlagal še vsaj tistih 100€ na stran, bi danes lahko določene investicije speljal povsem lažje.

Delo na lastni karieri

Kot omenjeno v prejšnjem odstavku, se v svojih 20-ih splača investirati v razne nišne posle, ki v prihodnosti zrastejo v karierno priložnost. Nima veze na katerem področju, lahko je tudi povsem lasten hobi. Dandanes je mogoče uspeti v marsičem z zelo majhnim vložkom denarja – od spletnih trgovin, programiranja, oblikovanja, youtubanja, marketinga. Z malce več vložka tudi kakšne bolj ročne spretnosti – obdelave lesa, kovin in drugih materialov. Še najbolj pa se splača vlagati v posle, kjer produkt ustvariš enkrat in ga lahko prodajaš neštetokrat. Poslovnih priložnosti je nešteto, samo dobro je treba spremljati potrebe industrije in razmišljati globalno. Jaz sem imel to srečo, da sem našel svojo nišo v kateri sem uspeval ampak se mi je skoraj vse sesulo zaradi žensk. Kar bom pojasnil v naslednjih odstavkih.

Skrbeti za svojo samopodobo in zdravje

Morda se sliši samoumevno, vendar samopodoba in splošno zdravje nista ravno prioriteta dandanašnjih 20-letnikov. Pijančevanje, zabavanje, delanje pizdarij in deljenje vsega tega na družabna omrežja je res super popotnica za prihodnost. Ne ravno najboljši temelj za uspeh. Aja, pa da ne omenjam zanemarjanje lastnega telesa in zdrave prehrane. In ne, biti debel ali presuh ni najboljša samopodoba. Kdorkoli ti je vtepel v glavo “bodi to kar si” je bila najverjetneje ženska, ki pa ti laže v obraz, samo da se ti počutiš bolje. Tipična manipulacija, saj ženske ne želijo, da bi bi postal več-vreden moški in si nekoč želel ob sebi tudi več-vredno žensko. Ali po domače rečeno, “bodi grd kot si, ker te bom tako jaz lažje nadzirala in izkoriščala.” Zato ne poslušajte ženske, ampak se kdaj pa kdaj poglejte v ogledalo. Če v ogledalu ne vidite osebo, ki žari od ponosa in uspeha, potem nekaj delate narobe. Začnite redno telovaditi, dnevno skrbite za svoj izgled in spremenite svojo dieto.

Mreženje v poslovnih krogih

Namesto da se v svojih 20-ih mrežite s pivskimi prijatelji, se raje povezujte s poslovnimi. Kot sem že omenil, vam pijančevanje ne bi nikoli prineslo nič pozitivnega, še manj pa vam bodo v spodbudo “prijatelji”, ki raje bedirajo ob pivu kot realizirajo svoje sanje. Ne bodite en od tistih zbediranih povprečnežev. Povezujte se. Obstaja premnogo dogodkov in načinov kako najti somišljenike, partnerje in intuziaste. Obkrožite se s sposobnimi ljudmi s pozitivno energijo in cilji. Seveda pa pri vsem ne zaupajte preveč komurkoli, ker se lahko tudi zgodi, da vso tvojo energijo in čas kdo od “prijateljev” izkoristi le v lastne interese. Ja, tudi to se mi je že zgodilo in ni bilo prijetno, ko sem moral nož v hrbetu izvleči in ga vrniti. Vedno glejte tudi na svoje interese, četudi s komurkoli sodelujete.

Občasno zmenkarjenje za nabiranje izkušenj

Obstaja premnogo razlogov, zakaj v svojih 20-ih ne smemo razmišljati o dolgotrajnih zvezah. Seveda to bistveno velja za moške. Ker še nismo nič naredili za svojo prihodnost, bo tudi vsakršna zveza stala na zelo trhlih temeljih. In če se preveč zapičite v zvezo, boste zamudili svojo priložnost vzpostavljanja kariere, stabilnega finančnega vira in ključne izkušenje. In tega nas nihče ne poduči v odraščanju, še posebej če nimaš ob sebi kompetentnega očeta. Logično je, da hodiš na zmenke in kratkotrajne zveze. Tako se veliko naučiš o sebi in kdo je najbolj primeren za tvojo idelogijo. Še najmanj pa si želite ob sebi nekoga, ki te ovira pri osebnih ciljih. Tu sem naredil kritično napako, ki me je skoraj stala kariere. In kako naj bi vedel, če mi nihče ni tega pojasnil. To je osnovno znanje, ki bi ga nekje morali dobiti. Če lahko s tem zapisom rešim vsaj nekaj moških, je moj namen upravičen.

One comment

 1. Kar se tiče finančne pismenosti bi jaz vsakemu priporočal sledeče:

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLE88E9ICdipidHkTehs1VbFzgwrq1jkUJ
  To je od Mike Maloney-a “Hidden Secrets Of Money”

  http://izvor-denarja.si/
  http://izvor-denarja.si/wp-content/uploads/2012/08/Knjiga-Denar-Nedol%C5%BEna-prevara.pdf
  Knjiga od Aleša Praprotnika se mi zdi naravnost fenomenalna in bi jo priporočal kot nadgrajeno branje od Mike Maloney-jevih videov.

  Potem se pa lahko še kaj pogleda od Robert Kiyosaki-ja. Naprimer pač: https://www.bukla.si/knjigarna/druzina-vzgoja-in-izobrazevanje/bogati-ocka-revni-ocka.html

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja