Moški učite se iz napak (svojih ali drugih)

Življenje ni potica. Vsak dan se srečavamo s situacijami, ki so nam všeč ali ne. Mnogi se z nevšečnimi situacijami sprijaznijo in živijo z njimi. Vsaj dokler ni stres prevelik za prebavit. Nekateri pa z nevšečnimi situacijami obračunamo že prej in zato tudi lažje živimo. Vsak od nas dela napake, najsi bo to v službi, med družbo ali v zvezi.

Ko ugotoviš, da je popivanje vsak dan ali vsak teden napaka, zaradi katere te stane prazne denarnice, nepotrebnega glavobola, slabega razpoloženja in vrsto drugih neprimernih dejanj, moraš enkrat reči NE. Konec koncev s tem ne narediš popolnoma nič zase in svojo boljšo prihodnost. Prej ali slej bodo tudi organi začeli odpovedovati in biti do konca življenja stalno pod zdravstvenimi aparati zaradi odpovedi ledvic/jeter zagotovo ni lepa prihodnost. Nikoli nisem razumel ljudi, ki so stalno popivali. Ali so s tem le utapljali svojo bedo v življenju ali pa je res tako zabavno bruhat v vse vogale, pokvarit drugim dan/večer in zapravljat denar za popolnoma brezvezno stvar. Osebno sem bil le enkrat mrtvo pijan in verjemite mi, da je bilo tudi zadnjič. Prav nič zabavno ni bilo naslednji dan poslušat o mojih neumnostih. A poskusit ni greh. Poznam pa mnoge primere, ki to ponavljajo v nedogled. Taki družbi sem se tudi izogibal, ker so slab zgled, slaba motivacija in ne rabim biti celo njihova varuška. Sem zato dolgočasen? Zakaj? Ker cenim svoj čas, denar in energijo za kaj bolj koristnega in duši prijaznega. Ne ogrožam drugih, se ne ponižujem in se ne baham kok ga nesem. Ker to je res nekaj, kar bi z veseljem napisal v svoj CV za sanjsko službo, kajne?

In ko smo že pri službah. Enako je napaka ostajati v službi, ki prav nič ne doda k tvoji osebni rasti. Se dolgočasiti 8 ur ali več dnevno je ubijanje lastne duše. Bi razumel, če potrebuješ službo, kjer z mislimi odtavaš drugam. Bodisi ker potrebuješ denar za nekaj pomembnega ali pa te žena/partnerka doma spravlja v slabo voljo in je služba dober kraj za sprostitev. Ampak, zakaj ste potem še skupaj s tako žensko? Uživate v mazohizmu? To ni zdrava zveza. A ni škoda služiti denar za nekoga, ki vam odžira denarnico in živce? Življenje je kratko, zakaj bi ga trošili za nekoga, ki vas mentalno (in posledično tudi fizično) uničuje? Še slabše so službe, kjer si stalno pod stresom in to nosiš še domov. Prej ali slej bo sledil tudi upad zdravja, ali celo nenadna smrt. Koliko se jih tega zaveda je pa drugo vprašanje. Tudi samostojni podjetniki so lahko pod stresom zaradi dela, a imamo vsaj možnost izbire. Zaposleni v delovni razmerjih je nimate.

Zato je nemogoče trditi, da se vsak moški na napakah uči. Nekateri se, mnogi pa bodo naivni v nedogled. Moški tipično najdemo tisoč in en razlog, da upravičimo svojo bedo. Češ da ne bomo našli boljše službe, ne bomo našli boljše ženske, ne znamo drugače uživati življenje… bla bla bla. Sami izgovori. Izgovori šibkih fantkov.

Pomen Popolnega moškega je, da delamo na sebi in za sebe. Iščemo službe ali poslovne priložnosti, ki nas osrečujejo, smo v družbi prijateljev, ki nas motivirajo in če že iščemo partnerko, naj vam ne odžira denarja, volje, ciljev in vaše osebnosti. No, pa še kup drugih malenkosti, ki gradijo naše kvalitete. Danes se čisto premalo govori o tem, zato nič čudnega o zaskrbljajočih statistikah samomorov med moškimi.

One comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja